Hőhasznosítási típusok

Légfűtés

Hőhasznosítás kandalló betét

A fém kandallótest és a burkolata közé az alsó légbeeresztőn beáramló hideg levegő a kandalló testén felmelegszik és a felső szellőzőkön keresztül kiáramlik a szobába, így fűti azt a levegő állandó keringetésével. Ezért fontos megfelelő méretű szellőzők beépítése. A légfűtéses kandallókat fém füstcsővel kötik közvetlenül a kéménybe, Hődobbal az energia egy része megtartható a lakótéren belül. Ventilátor beépítésével az átszellőztetés intenzívebbé tehető.

Konvekciós

Az egyszerű légfűtéses kandallókhoz ventilátorok és hőszigetelt légtechnikai csövek csatlakoztathatók, amik segítségével minimális hőveszteséggel más helyiségekbe is el lehet juttatni a kandallóbetét által felmelegített levegőt. Így a ház több helyiségét is tudjuk fűteni egyetlen kandallóval. Ez egy hatékony módszer az egész ház fűtésére. A levegő áramlását kényelmesen vezérelhetjük Tatarek automatikával, így a házban keringetett meleg levegő mozgása automatizálható.

konvekciós kandalló

Vízteres / vizes hőcserélős

Vízteres kandalló betét

Vizes hőcserélős kandallót azoknak ajánljuk, akik több helyiséget is szeretnének fűteni a nappaliban elhelyezett kandallójukkal. A kandalló belsejében egy viztér van elhelyezve, amit a ház központifűtés rendszerére csatlakoztatnak. Mivel a kandalló szakaszosan üzemel, célszerű egy puffertartályt is a rendszerbe iktatni, ami eltárolva a melegvizet, egyenletes hőmérsékletet biztosít a radiátorok számára. Fontos tudni, hogy ebbe a rendszerbe keringető szivattyút kell beépíteni, tehát az állandó áramellátás elengedhetetlen a működéséhez. Tatarek automatika a rendszer működését optimalizálja és biztonságosabbá teszi.

Vízteres kandalló betét

Hőtárolós

Hőtárolós kandallót légfűtéses kandallóbetét és hőtároló elemek összeépítésével tudunk kialakítani. A kandallóbetétből kilépő füstöt belevezetjük a speciális beton vagy samott füstjáratba, amiben a füst lehűl, a hőt átadja a füstjárat falának, ami több órán keresztül meleg felületet biztosít miután a tűz már kialudt. Ilyen gazdaságos rendszert a régi légfűtéses kandallók átépítésével is kialakíthatunk.

  • Hőtárolós kandalló
  • Hőtárolós kandalló
  • Hőtárolós kandalló
  • Hőtárolós kandalló

A kandallóbetét kialakításától függően hőtároló elem – akkumulációs szett – kerülhet a betét oldalára vagy tetejére is, ez 4-8 órán keresztül hosszabbítja meg a hőtartást. A nagy füstjáratrendszert a kandalló mellé vagy mögé lehet elhelyezni, ezt a nagyobb helyigényt viszont 10-12 órás hőtárolással hálálja meg a készülék. Egyes kandallókályhákhoz is vásárolható akkumulációs szett, amivel a kis kályhák is hatékonyabb fűtőeszközzé válnak.