Egyedi kandalló lépésről-lépésre!

Amennyiben a modul kandallóink vagy a kandalló kályháink között nem talált Önnek tetsző megoldást vagy az épület adottságai miatt nem tud a kínálatunkból választani, lehetősége van saját egyedi elképzeléseinek megfelelő kandallót terveztetni, ami az
Ön elképzeléseihez és házának adatságaihoz igazodik.

1. lépés

A meglévő vagy a tervezés alatt álló épület adottságainak felmérése

2. lépés

Mire szeretné használni kandallóját? Elsődleges fűtésre, kiegészítő fűtésre, vagy látvány elemnek?

3. lépés

Mivel szeretne fűteni kandallójában? Fával, pellettel, gázzal, elektromos árammal, vagy bioetanollal?

4. lépés

Milyen desing-ban szeretné megvalósítani? Népies, hagyományos, modern, klasszikus, minimal stb…?

5. lépés

  1. Milyen burkolatot szeretne kandallójának? Csempe, tégla, vakolt, kő, márvány, fa, stb….?

A most következő útmutató segít megválaszolni a fent felsorolt kérdéseket és támpontokat adnak a tervezéshez.

Ismernünk kell a ház adottságait: alapterület, a nyílászárók és a fal szigetelése, befűteni kívánt tér légköbmétere, hővesztesége.

A kandalló építésének helyszínét először is meg kell határozni majd az adottságokhoz kell alakítani a kandallót. A tervezéskor tisztában kell lennünk a belmagassággal, az alapterülettel, hasznos, ha tudjuk milyen hőigénye van az épületnek, illetve, hogy milyen anyagból épült a falazat és milyen a szigetelés. Figyelembe kell venni a befűtendő terület légköbméterét a kandalló méretezéséhez.

Fontos kérdés, hogy a kandalló tervezett helyén rendelkezésre áll-e kémény. A készülék tervezésekor ismernünk kell a paramétereit, átmérőjét, bekötési magasságát. Ha most tervezi a kémény építését, egyeztessen velünk, hogy minden szempontból tökéletes legyen a kialakítása. Ha nem szeretné vagy nem lehet megoldani kémény építését akkor is gondolkodhat még elektromos és bioetanolos kandallókban.

A kandalló elhelyezésekor figyelembe kell venni, hogy a kiválasztott hely alatt fut-e padlófűtés, vízcső, csatorna, illetve, hogy mennyire terhelhető az aljzat, valamint, hogy van-e alatta pince vagy alsóbb emelet.

El kell döntenünk, hogy az égéshez szükséges levegőt a lakótérből vagy házon kívülről biztosítjuk. A külső légbevezetés biztonságosabb használatot tesz lehetővé, mivel a kandalló ajtaja csukva van az égés során. Ehhez ki kell építeni a légcsatornát, amit az aljzatba kell építeni a ház falától a kandallóbetétig. A levegő beáramlását szabályozhatjuk kézi vagy akár automatizált szeleppel is, ami biztonságosabb és kényelmesebb használatot eredményez.

Miután a helyszín adottságain végig mentünk, el kell dönteni mivel szeretne fűteni.

  • A fával való fűtéshez szüksége lesz száraz, lehetőleg kemény fára, kéményre és ha automatizálni szeretné a rendszert, akkor elektromos kiállásra.
  • A pellettel való fűtéshez szintén lehetőleg kemény fából készült pelletre, kéményre és elektromos kiállásra is szükség lesz.
  • A gázzal való fűtéshez kéményre, engedélyeztetett gáztervre és elektromos kiállásra lesz szükség.
  • Az elektromos árammal való fűtéshez nem kell kémény csak elektromos kiállás.
  • A bioetanollal történő fűtéshez pedig nem szükséges sem kémény, sem elektromos kiállás.

Elsődleges és kiegészítő fűtésként a fával, pellettel vagy gázzal működő kandallóbetétek jöhetnek szóba, a bioetanolos vagy elektromos készülékek inkább csak látványelemként.

Ezután a hő hasznosításának módját kell eldönteni. A légfűtéses kandallók képviselik a hagyományos kandallókat. A konvekciós kandallókkal több helyiséget tudunk befűteni. A vízteres kandallókat a meglévő fűtésrendszerre lehet csatlakoztatni. A hőtárolós kandallókkal pedig el lehet nyújtani a hőleadást, hogy tovább élvezhesse a meleget egy befűtéssel.

Miután a technikai dolgokban sikerült döntést hozni, következhet a kellemesebb része a tervezésnek, el kell döntenie milyen stílusú kandallót szeretne. Ehhez talál képeket, látványterveket a honlapunkon inspirálódás céljából, illetve böngészhet facebook, instagram vagy tiktok oldalunkon is. Örülünk, ha ellátogat bemutatótermünkbe, ahol tapasztalt csapatunk várja.

Ha a stílust kiválasztotta, már csak a burkolatot kell eldöntenie, melynek szintén csak a képzelet szab határt. Csempe, kő és márvány, valamint fa és szövet mintáink széles választékából válogathat.

Mikor minden összeállt a megbeszéltek szerint szívesen készítünk egy látványtervet is ami alapján meggyőződhet róla, hogy a megtervezett kandalló valóban a lakás ékszere lesz.

Amikor a fenti kérdések letisztultak Önben és megszületett álmai kandallójának képe, kérjük töltse ki a tervezési útmutatót, és telefonon egyeztessen időpontot, hogy személyesen tudjuk folytatni a tervezést! +36204118268